Mágia a šarm macramé

 Macramé je umelecká technika, ktorá sa venuje výrobe ozdobných predmetov pomocou uzlov a pletenia. Táto starodávna metóda získala v posledných rokoch popularitu vďaka  jedinečnému šarmu a schopnosti prispôsobiť sa modernému dizajnu.  Technikou macramé viete vyrobiť kabelky, tašky, šaty, závesné kvetináče, dekorácie do bytu, kľúčenky, vianočné ozdoby a mnoho ďalších  krásnych a originálnych diel.

Macramé má pôvod v starovekom Egypte a ďalej sa rozšírilo do rôznych častí sveta vrátane Číny, Perzie a Európy. V 13. storočí sa stalo populárnym v arabskom svete a neskôr sa rozšírilo do španielskeho a talianskeho kráľovstva. Na začiatku 17. storočia sa makramé dostalo aj do Anglicka, kde sa stalo módnym trendom medzi šľachtou.

Technika macramé využíva rôzne typy uzlov a pletení, aby sa vytvorili rozmanité vzory a textúry. Medzi najbežnejšie techniky patrí uzol štvorcový uzol, polovičný uzol, uzol prúžok a mnoho ďalších. Tieto techniky sa môžu kombinovať, aby sa vytvorili komplexné vzory a dizajny. Macramé sa najčastejšie používa použitím bavlnených šnúr alebo prameňov, čo umožňuje tvorbu silných a odolných predmetov.

Macramé ponúka nekonečné možnosti rôznych predmetov. Od zavesených kvetináčov a závesných dekorácií po náramky, náhrdelníky a obliečky na vankúše - možnosti sú skutočne obrovské. Mnoho dizajnérov a remeselníkov sa tiež obracia k macramé pri tvorbe stolových obrusov, závesov na steny a dokonca aj módy ako sú šaty, tašky a topánky.

V posledných rokoch sme boli svedkami návratu macramé do popredia módy a interiérového dizajnu. Súčasní umelci a remeselníci rozvíjajú nové techniky a inovatívne spôsoby využitia macramé. Vďaka sociálnym médiám a online komunite je ľahké poskytnúť inšpiráciu a nápady, čo viac podporuje popularitu tohto remesla.

Macramé je starodávne remeslo, ktoré v poslednom čase prežívania renesanciu. Jeho jedinečná kombinácia uzlov a pletenia umožňuje vytvárať krásne originálne predmety. Bez ohľadu na to, či ste začiatočník alebo skúsený remeselník, makramé je umelecká forma, ktorá vás inšpiruje a dáva vám možnosť prejaviť svoju kreativitu. Vyskúšajte to a objavte radostné a uspokojujúce svet macramé!

V predajni Koloria ako aj v eshope koloria.sk nájdete množstvo pletacej priadze macramé v rôznych farebných prevedeniach.

Fotografie zdroj: Freepik