Vyrobte si vlastný adventný veniec

Adventný veniec je symbolickou a tradičnou dekoráciou, ktorá nás sprevádza počas obdobia adventu, štyroch týždňov pred Vianocami. Tento krásny okrúhly veniec je zložený z jednoduchých, ale významných prvkov: zelených rastlín a sviečok. Jeho história siaha až do 19. storočia, a odvtedy sa stal dôležitou súčasťou prípravy na Vianoce v mnohých domácnostiach na celom svete.

História adventného venca

Adventný veniec vznikol v Nemecku, konkrétne v období 19. storočia. Jeho tvorcom bol luteránsky pastor Johann Heinrich Wichern. Pôvodne vytvoril veniec pre deti v misijnej škole v Rauhes Haus v Hamburgu v roku 1839. Tento veniec obsahoval 20 malých červených sviečok a štyri veľké biele sviečky. Každý deň, počas štyroch týždňov adventu, deti zapaľovali jednu malú červenú sviečku a jednu veľkú bielu sviečku v nedeľu. To im pomáhalo počítať dni do Vianoc a zosilňovalo očakávanie tohto výnimočného sviatku.

Sčasti sa veniec stáva symbolom očakávania príchodu Ježiša Krista a predstavuje štyri nedele adventu. Každý z týchto štyroch týždňov je symbolizovaný jednou sviečkou na adventnom venci. Okrem toho, venuje sa pozornosť aj výberu farieb sviečok, ktoré majú svoj vlastný symbolický význam.

 

Čo symbolizujú sviečky na adventnom venci

Tradične, prvé tri sviečky sú fialové alebo modré a symbolizujú očakávanie, pokánie a nádej. Posledná sviečka, ktorá sa zapaľuje na štvrtú adventnú nedeľu, môže byť ružová alebo červená a  znamená radosť. Niekedy sa používa aj biela sviečka uprostred adventného venca, ktorá je zapálená na Štedrý deň, aby symbolizovala narodenie Ježiša Krista, svetlo sveta.

Adventný veniec má teda hlboký duchovný a symbolický význam, ktorý nám pomáha pripraviť sa na príchod Vianoc. Je to tradícia, ktorá nás spája s koreňmi kresťanského náboženstva a zároveň nám pripomína dôležitosť očakávania a prípravy na tento výnimočný sviatok.

 

Čo na výrobu adventného venca  potrebujete:

Adventný veniec si môžete vyrobiť aj sami doma.  Pripravte si :

Okrúhla základňa (napríklad z prútia, peny alebo kovu)

Zelené rastliny (napríklad smrekové, jedľové alebo eukalyptové vetvičky)

Sviece (4 fialové a 1 ružová alebo červená pre tradičný veniec)

Drôt alebo stuhy (na upevnenie rastlín a sviečok)

Nožnice a šnúra na rezanie a viazanie

Ozdoby (rôzne , je to na vašej kreativite)

 christmas-background-top-view-female-hands-make-christmas-wreath-packed-gifts-scrolls-spruce-branches-tools-wooden-table-workplace-preparing-handmade-decorations

Postup výroby venca

Začnite so základňou venca, ktorá môže byť okrúhla a z vyhovujúceho materiálu. Pokiaľ nemáte k dispozícii hotovú základňu, môžete si ju vytvoriť z prútia alebo z vrstvy peny, ktorú obalíte a prichytíte drôtom.

Vetvičky zelených rastlín očistite od prípadných nečistôt a orežte ich na rovnakú dĺžku. Vetvičky potom môžete upevniť k základni drôtom alebo stuhami. Začnite pripevňovať rastliny okolo základne, pričom ich do seba môžete vkladať pre pekný a plný vzhľad.

Na vrchu adventného venca rovnomerne rozmiestnite štyri fialové sviečky a jednu ružovú/ červenú sviečku. Sviečky môžete upevniť na základni, použiť drôt, aby ste ich pripevnili k rastlinám, alebo dokonca zalepiť voskom na základňu, aby boli stabilné.

 Ak chcete, môžete svoj adventný veniec ozdobiť ďalšími prvkami, akomašle, guličky, malé obrázky alebo iné dekorácie. Tieto ozdoby môžu pridať osobný dotyk vášho venca.

56051_vianocna-stuha-vlocka-s-drotom-sirka-40-mm10290_vianocna-maslicka-s-drotikom253487_vlocky-s-glitrami-male34002_dekoracia-hviezda

Každú nedeľu počas obdobia adventu môžete zapáliť jednu sviečku na adventnom venci, začínajúc prvou fialovou sviečkou. Na štvrtú adventnú nedeľu zapáľte ružovú sviečku. Týmto spôsobom si budete počas štyroch týždňov pred Vianocami symbolicky odratávať dni.

Rovnakým spôsobom si môžete urobiť ozdobný veniec ako závesnú dekoráciu na dvere.

veniec

Takto  si môžete urobiť vlastný adventný veniec doma a pridať do svojho domova tradičný symbol očakávania Vianoc. Nezabudnite, že adventný veniec je nielen krásnou dekoráciou, ale aj prostriedkom na hlbšie duchovné pripravenie sa na tento výnimočný sviatok.

Všetky potrebné komponenty na výrobu adventného venca kúpite na www.koloria.sk alebo priamo v predajni Koloria na Dunajskej 15 v Bratislave.

 Foto zdroj: Freepik