Ukážky vyrezávaných tekvíc a postup ako na to

Tradícia vyrezávania tekvíc na Halloween má svoje korene v starých keltských oslavách. Oslava, ktorá sa nazývala Samhain, označovala koniec leta a začiatok zimy. Keltskí ľudia verili, že počas Samhain je hranica medzi svetmi živých a mŕtvych tenšia, a duchovia môžu preniknúť do sveta živých. Aby odradili zlých duchov, Kelti obvykle vytvárali strašidelné masky a ohnivé svietniky z tekvíc.

Keď sa táto tradícia presídlila do Severnej Ameriky, kde sa zrodil moderný Halloween, tekvice sa stali populárnym materiálom na vyrezávanie strašidelných tvárí. Svietniky z tekvíc sa stali známymi ako "Jack-o'-lanterns," a ich úlohou bolo odstrašiť zlých duchov. Časom sa vyrezávanie tekvíc stalo populárnou rodinnou aktivitou počas Halloween a tekvica sa stala symbolom tohto sviatku.

 tekvica 1

Postup pri vyrezávanie tekvice

Pripravte si pracovné miesto. Postavte stôl alebo stolík  na staré novinové alebo plastové plátno, aby ste zabránili neporiadku.  Odrežte  vrch tekvice a odstráňte vrchnú stopku. Vrchná časť sa dá použiť  ako viečko.

Vyberte si pevnú a hladkú tekvicu, ktorá je dostatočne veľká pre váš dizajn. Ideálne je mať aj rovné dno, aby tekvica stála pevne.

tekvica3

Na vyrezávanie tekvice budete potrebovať ostré nožnice alebo špeciálny nôž  na tekvice. Môžete si pripraviť aj iné nástroje na zdobenie, ako napríklad malé pílky alebo vŕtačku. Dávajte pozor, aby ste nevyrezali  príliš veľké diery, inak sa môže tekvica rozpadnúť.

Pomocou lyžice odstráňte vnútorné časti tekvice, vrátane semien a dužiny  a vytvorte tak hladkú vnútornú stenu.

close-up-young-happy-family-spending-time-together (1)

 

Nakreslite fixkami na povrch tekvice vzor, ktorý chcete vyrezať. Predlohy nájdete na internete alebo si vymyslite vlastný dizajn.

woman-paints-face-little-orange-pumpkin-halloween

Do vnútra tekvice umiestnite sviečku a zapáľte ju. Viečko znova položte na vrch tekvice.

Vaša vyrezaná tekvica teraz môže slúžiť ako nádherná dekorácia na Halloween. Môžete ju umiestniť na verandu, stôl alebo iné vhodné miesto.

Dnes je vyrezávanie tekvíc na Halloween tradičnou súčasťou osláv tohto sviatku a slúži nielen na odplašenie zlých duchov, ale aj na vytvorenie zábavy a nádhernej atmosféry.

tekvica 2

Ak by ste si predsa len chceli kúpiť už hotové dekorácie v tvare tekvičiek kliknite na www.koloria.sk alebo si príďte vybrať priamo do predajne Koloria na Dunajskú 15 v Bratislave. 

Foto zdroj: Freepik